zazdrave.bg

    zazdrave.bg                             pharmaselect.

МУСКУЛНО-СТАВНИ БОЛКИ

Видео
Листовка за пациента
Мускулно-ставните болки са толкова често явление, че според лекарите от клиника Мейо в САЩ  най-малко 80% от хората имат поне веднъж в живота си такива оплаквания. Така например, болките в гърба са измежду най-често срещаните причини за отсъствие от работа и посещение при лекар. 
Какви са причините за болките в гърба:
Експертите смятат, че болката в гърба е резултат на нарушен функционален баланс между кости, мускули и ставни връзки. Причините могат да бъдат най-разнообразни. Самата болка е израз на увреждане на мускулите около гръбнака, прешленните дискове, връзките и прешленните стави като например, интензивно физическо пренатоварване или заемане на неправилно положение за продължително време. Много често истинската причина се крие зад деформацията на: мускули, ставни връзки или просто мускулен спазъм с една проста причина като: ежедневна активност или неправилна стойка на тялото или остеоартроза. Мускулно - ставните болки могат да бъдат предизвикани и от увреждане или дразнене на тъканите около самите стави – т.нар. връзки и сухожилия, от мускулни претоварвания,              увреждане на костите (най-често остеопороза), при редица несвързани с мускулно-скелетния апарат заболявания като миалгия (болки в мускулите), артралгия (болки в ставите) при вирусни заболявания (например грип). Не трябва да забравяме, че понякога, причината може да бъде твърде сериозна като: счупване на диск от гръбначен стълб.
Ето защо срещата с лекар е важна и неизбежна, ако болката не се повлиява и не намалява своята сила в рамките на няколко дни.
Основните принципи на лечението: За щастие в повечето случаи болката в гърба отзвучава без специална помощ само с малко внимание и лечебни процедури при  домашни условия.
Основните принципи на лечението включват:  Бързо облекчаване на болката  и борба с  възпалението.  Плюс задължителното допълнение от упражнения за  възстановяване на обхвата на движенията и подобряване на силата на мускулите и издръжливостта им. 

ПРИ МУСКУЛНИ И СТАВНИ БОЛКИ

 

 

Обезболяващо

 

Миртекаин е локален

анестетик, който

облекчава болката бързо

 

 

 

Болкоуспокояващо и противовъзпалително

 

Диетиламин салицилат 

намалява болката

и възпалението